Til Osafjellet med Speedy og Roald

Etter at jeg kom hjem fra eventyret østpå, gikk det noen dager før kjøresuget blei sterkt nok til å ta nevneverdig notis av. Men når helga med 1.sept nærma seg, og frk Fryd skulle på tur med damene på jobb, samtidig som at søndagsværet var meldt «heilt fantastisk» – sitat Eli Kari G. blei det uholdbart.
Roald er en trofast fyr som er med på meste som er gøy, og vi avtalte å treffes søndag tidlig formiddag på Hatlestrand ved butikken der.
Jeg måtte dermed haste avgårde med Gamlegutten opp til svogern, som hadde tatt seg av Speedy i det siste.
Etter en runde opp til Vintertun fikk jeg lagt labbene på Speedy igjen. Og det var merkelig å kjøre den igjen etter ca 250 mil på Gamlegutten.
Speedy opplevdes som trang, jeg satt som om jeg hadde mageknip, styret var for smalt og den var vond å svinge med. Men jeg kom meg hjem, og gradvis blei vi venner igjen 😉
Neste morgen tok jeg ferga kl 0920 fra Årsnes, og møtte Roald kl 0940. Vi fueler (i alle fall jeg- kanskje Roald hadde fuelet før meg? ) og drar avgårde i morgensola mot Ølve. Og her er det nydelig, grønt og fint, sola varmer og livet er lett.
Roald må finne seg i å være modell mens jeg leker med telefonen min 🙂
osa1

Lengre bort mot Tysnes ligger noen nydelige svinger, også her må kompisen kjøre litt att og fram før jeg er fornøyd 😆

osa2

Turen går videre, og det er så nydelig at jeg kunne tenkt meg å stoppe «overalt» for å knipse, men vi har jo en «oppgave» å ta oss av i dag. Dette er bare oppvarming.
I krysset der vi kan kjøre mot Tysnes, kjører vi høyre i stedet, rundt Fusa. Og her ligger faktisk tåka og truer litt, det er fint, men er fare for at det blir gråere etter hvert..

osa3

[osa4

Og grått blir det. Tidvis er tåka grauttjukk, og det blir veldig fuktig attpå til. Men vi er tøffe og kjemper oss igjennom det, og allerede ved Kilen skinner sola igjennom. Raka vegen mot Mundheim og «hjemover», opp de herlige svingene og så gjennom Mundheimsdalen.
På Mundheim tar vi en pause, nyter sola og litt forfriskninger, før det er videre. Ikke hjemover til Hatlestrand og ferga på Gjermundshavn, men for 5.gang i år (for min del) oppover Hardangerfjorden til Nordheimsund. Dette veistykket er rikelig beskrevet i tidligere fortellinger i år, men for de som ikke har fått det med seg, og ikke gidder å leite:
En morgen/formiddagstur oppover her, i sol og vindstille- svært få ting kan måle seg med det!! ‘nuf said!

I Nordheimsund er det pølsepause, og en unggutt med en Husky motard kommer bort og slår av en prat.
Det er kjekt med ungdom som kjører sykkel, uansett type, men når han sier han godt kunne tenkt seg en slik kul Triumph, veksler Roald og jeg blikk, og uten å si noe som helst, vet begge hva den andre tenker;
«Joda, det er håp for ungdommen-tross alt»
Men som de gode rollemodeller vi er, må vi ha oss videre- like over broa i Nordheimsund svinger vi venstre der veien slynger seg i hårnåler oppover et boligfelt, før den kommer opp på flaten ved Kjosås og etter hvert tar oss ned til Øystese. Fra Øystese svinger vi opp mor Porsmyr, det er merket med «severdighet» over her, men den omtalte «gullfiskdammen» fant vi ikke. Men det er et fredelig veistykke med tidvis fryktelig dårlig asfalt.
Men fine plasser er det overalt i Hardanger, og her ved Porsmyr er en av dem

osa5

Vi kommer ut på Rv7 ved Fyksesundbrua, og kruser videre i solskinn og med lette tanker. Forbi Ålvik, Kvanndal, Granvin og et lite stykke mot Voss før det er «over heia» mot Ulvik.
Ulvik må ha vært modellen Vårherre brukte da han skulle skape Hardanger- prototypen liksom.
Selv om jeg er bortskjemt med vakker natur, er Ulvik i mine øyne DEN fineste plassen her på Vestlandet.
Vi stopper selvsagt når vi får utsyn over fjorden og bygda, selv om jeg har tonnevis med bilder herfra, får jeg aldri nok. Og så må jo Roald få sjangs til å knipse han også 😉

osa6

osa7

Så swinger det ned til sentrum, vi tar en pizza på den Grøne Kafe (Paul ba meg forresten om å hilse alle som var innom på Poker Run’et) før vi kjører videre.. ikke mot Hardangerbrua, men innover mot Osa.

osa8
Osa er Ulviks frekke lillebror, for mens Ulvik har både fjell og åser, og framstår med et rolige landskap, er Osa villt og vakkert. Stupbratte fjell og en liten flate innerst i fjorden. Her finnes det både kafe og galleri, men vi er ikke sultne, verken på mat eller kulturopplevelser.
Vi vil opp. For de fleste av oss veit at her finnes et RÅTT stykke vei, oppover til høyfjellet og damanleggene der.
[osa9
Og Jesus Christiansen som den veien swinger.
Den rocker som AC/DC i gamle dager, så her er bare å kose seg. Det fine (eller kanskje dumme for noen) er at den er asfaltert, og ikke er asfalten så ille heller. Hit opp kan ALLE kjøre uansett MC (eller bil, om du er på familietur i området)
Kunne brukt mange ord på å beskrive dette, men jeg dumper heller noen bilder \:D/

osa10

osa11

osa12

Helt øverst er det noen hundre meter med grus opp til selve demningene. Problemfritt med slike Sportstourere som vi har =D>
[osa113

osa14

osa15

Utsikt med Finse og Hardangerjøkulen. Kun få kilometer unna
osa16

Høyt oppe- gråstein og mer gråstein
osa17
osa18

Svingete veg er ingen problem
osa19

[osa20

Denne veibiten må jeg bare anbefale alle om å kjøre. Innenfor rekkevidde for en dagstur for mange av oss.

Vel nede i Osa går turen non stop til Kinsarvik, der vi hadde tenkt å ta ferga kl 1720. Men den går kun i sommerrute mellom 1. mai og 20 august, så siste ferga denne søndagen gikk 1645. Jaja, vi kjører opp på kafeen der, og får oss litt munngodt. Videre til Odda og ut til Årsnes der vi skiller lag.
Jeg vet ikke heeeelt hva Roald prøver å fortelle her, men han insisterte på å sette sin Hvite Svane akkurat der:
osa21
Han har god tid til ferga, så vi tar oss en matbit før han stikker mot Bergen,
[20160904_193801_zpsfe23g5nh
og jeg kommer hjem til en middag som er nesten klar.
Jeg har tidligere fortalt om ertesuppa til fr. Fryd!? Den er fantastisk. Men jeg kan nå avsløre at hun nå også har en knallgod gulasjsuppe på «repetoaret» sitt \:D/ \:D/

tur-2-sept_zpsromm8p9r

[https://goo.gl/maps/UAybdh6Pdim

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *